Aflossingsvrije hypotheek omzetten naar annuïteitenhypotheek?

Veel huiseigenaren die voor 2013 een hypotheek hebben afgesloten, hebben een aflossingsvrije hypotheek. De maandlasten hiervan zijn lekker laag, maar het nadeel is dat er aan het einde van de looptijd nog steeds een hypotheekschuld staat die moet worden afgelost. Wat kunt u doen?

Geld en wonen

Vanwege de effecten van de crisis hebben veel mensen de afgelopen jaren niet voldoende gespaard om straks hun hypotheek te kunnen aflossen. Als dit ook voor u geldt, kan het verstandig zijn om uw aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een lineaire- of annuïteitenhypotheek. Zeker nu de rente nog laag is.

Voor uw 55ste oversluiten

Kiezen voor deze optie is met name interessant als u tussen de 40 en 55 bent. Tot de leeftijd van 55 kunt u bij de meeste aanbieders namelijk zonder problemen een hypotheek afsluiten. Daarna wordt het veel ingewikkelder. Het gevolg daarvan kan zijn dat u straks bij pensionering geen nieuwe hypotheek meer krijgt en noodgedwongen uw huis moet verkopen.

Maandlasten

Met het oversluiten van uw aflossingsvrije hypotheek naar een hypotheekvorm waarbij u wel aflost, wint u tijd omdat u de hypotheekschuld in dertig jaar mag aflossen. Afhankelijk van het rentepercentage dat u nu betaalt, bestaat wel de kans dat uw maandlasten omhoog gaan.

Alternatieven

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om uw hypotheekschuld voor het einde van de looptijd zelf bij elkaar te sparen. In de praktijk is dit echter vaak lastig. Enerzijds omdat u in korte tijd een fors bedrag apart moet zetten, anderzijds omdat de rente laag is en uw spaarkapitaal daardoor nauwelijks rendeert.

Ingewikkeld

Het antwoord op de vraag of het verstandig is om uw aflossingsvrije hypotheek om te zetten, is vaak ingewikkeld. Het hangt onder meer af van uw inkomen, uw vermogen en uw pensioensituatie. Laat u daarom goed adviseren voordat u uw beslissing neemt.  Wij helpen u graag, maak dus gerust eens een afspraak met één van onze specialisten.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.