Anna kreeg onverwachts borstkanker

‘Dan voelt een budget zorgpolis ineens veel minder goed’

Maakt u weinig zorgkosten en verwacht u niet dat dit op korte termijn verandert? Vindt u het niet erg om te kiezen uit een beperkte groep zorgverleners, zoals ziekenhuizen en fysiotherapeuten, ook als die niet direct bij u in de buurt zitten? Dan kunt u geld besparen met een budget zorgverzekering. Dat is een aantrekkelijke boodschap. Of toch niet?

Niemand wil te veel betalen voor zijn zorgpremie. Daarom klinkt het aanbod van een budgetpolis voor veel mensen aantrekkelijk. Een budgetpolis is voordelig omdat de zorgverzekeraar met een beperkt aantal zorgaanbieders extra scherpe prijsafspraken heeft gemaakt. Als u gezond bent en al jarenlang geen hoge zorgkosten hebt gehad, waarom zou u dan niet kiezen voor een budgetpolis? 

Drie belangrijke zaken

Er zijn drie belangrijke zaken om rekening mee te houden als u overweegt een budgetverzekering af te sluiten:

  • U heeft geen vrije keuze voor de zorgverlener en kunt bij slechts een beperkt aantal ziekenhuizen en medisch expert terecht.
  • Als u toch naar een ander zorgverlener wilt, moet u een deel van de kosten zelf betalen. Zeker bij opname in het ziekenhuis kan dit bedrag flink oplopen.
  • Met een budgetpolis moet u alles online regelen.

Duurkoop

Als u gezond bent, lijkt het een eenvoudige keuze. Maar hoe denkt u erover als u onverwachts toch ziek wordt? Dan kan goedkoop wel eens duurkoop blijken. Het overkwam Anna, toen er eind vorig jaar volkomen onverwachts borstkanker bij haar werd geconstateerd.

“Ta, als je begin veertig bent sta je in de volheid van het leven en denk je dat je alles aankunt”, vertelt ze. “Mijn vriend is anderhalf jaar geleden ontslagen en heeft nog geen nieuwe baan gevonden. Dus ga je kijken waar je wat kan besparen. Niet dat we het slecht hebben, maar elke euro die we extra uitgeven is er een te veel. En een budgetpolis is per maand toch snel zo’n € 15 goedkoper.”

“Op een dag voelde ik iets vreemds in mijn rechterborst. Natuurlijk dacht ik dat ik me vergiste, maar ik wilde toch geen risico nemen. De huisarts stuurde me echter direct door naar het ziekenhuis voor nader onderzoek. Dan ga je je toch wel zorgen maken. En terecht: ik had een kwaadaardige tumor in mijn borst.”

Beste zorg

“In zo’n situatie wil je natuurlijk de beste zorg, het gaat immers over je leven! Het is erg wrang dat je dan niet zelf het ziekenhuis kunt kiezen. Ik kon weliswaar terecht bij een ziekenhuis in een buurtgemeente, maar wilde liever naar ons eigen ziekenhuis, dat nauw samenwerkt met een academisch ziekenhuis en een faculteit geneeskunde. Dat kon wel, maar dan moest ik duizenden euro’s zelf betalen. En dan voelt een budget zorgpolis ineens veel minder goed…”

Omdat Anna’s borstkanker in december werd geconstateerd en zij pas in januari zou worden geopereerd, kon zij voor het nieuwe kalenderjaar een andere zorgverzekering afsluiten. “Natuurlijk koos ik er één met de meeste keuzevrijheid”, zegt ze. “Zo kon ik alsnog zonder extra kosten in het ziekenhuis van mijn keuze worden behandeld. Maar als ik een maand later naar de dokter was gegaan, was dat anders geweest en had ik vanwege de kosten naar een ander ziekenhuis gemoeten.”

Met welke zorgverzekering kunt u waar terecht?

Een restitutieverzekering biedt de meeste vrijheid bij het kiezen van uw zorgverleners. Uw verzekeraar vergoedt alle behandelingen bij alle erkende zorgverleners voor 100% van de marktconforme prijs.

Bij een naturaverzekering betaalt de zorgverzekeraar de behandelingen rechtstreeks aan de zorgverlener. U moet wel gebruik maken van de zorgverleners die een contract hebben met uw verzekeringsmaatschappij als u alle kosten vergoed wilt krijgen. Het gaat daarbij om tenminste 80% van alle ziekenhuizen. Wilt u toch naar een andere zorgverlener, dan moet u een deel van de kosten zelf betalen.

Een budgetzorgverzekering is een bijzondere naturaverzekering met een lagere premie en veel minder keuzevrijheid. De zorgverzekeraar heeft met slechts een beperkt aantal zorgverleners een contract afgesloten. Wilt u toch naar een andere zorgverlener, dan moet u een deel van de kosten zelf betalen.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of twijfelt u over welke zorgverzekering het best geschikt is voor u? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag bij het maken van uw keuze.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.