Hoger energielabel levert nu én straks geld op

Weet u wat het energielabel van uw woning is? Veel mensen die niet onlangs een huis hebben gekocht of verkocht, hebben het nog altijd niet definitief laten vaststellen. Laat staan dat ze stappen hebben ondernomen om het energielabel ‘omhoog’ te krijgen. Dat is jammer, want daarmee laten ze geld liggen. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.

Huis met energie label,s

Alle huishoudens in Nederland hebben in 2015 een voorlopig energielabel ontvangen. Woningen met een A-label zijn het zuinigst, woningen met een G-label het minst zuinig. Geen idee welk voorlopig energielabel uw woning heeft?

Check hier het energielabel van uw woning

Het voorlopige energielabel is niet meer dan een grove schatting, gebaseerd op het bouwjaar en het type woning. Wilt u het definitief laten maken, dan bent u maximaal een paar tientjes kwijt. U kunt uw energielabel in zes stappen aanvragen.

Van voorlopige naar definitief energielabel

Wilt u uw woning verkopen of verhuren? Dan moet u het voorlopige label zelf omzetten in een definitief label. Als u energiebesparende maatregelen heeft genomen (denk aan isolatie of zonnepanelen), dan heeft dat een gunstig effect op uw energielabel. Heeft u geen definitief energielabel als u uw huis verkoopt of verhuurt? Dan riskeert u een boete van € 405.

Groen loont!

Dat een groen huis met een gunstig energielabel bijdraagt aan een beter milieu, spreekt voor zich. Maar wat betekent het voor uw portemonnee?  De twee belangrijkste voordelen van een groen energielabel:

  • Lagere maandlasten: ook al bent u niet direct van plan om te verhuizen, het investeren in een energiezuinig of zelfs energieneutraal huis, levert u direct geld op. U kunt namelijk elke maand flink besparen besparen op uw stook- en elektriciteitskosten.
  • Hogere woningwaarde: woningen voorzien van een gunstig energielabel verkopen sneller én voor een hogere prijs, zo blijkt uit onderzoek van vastgoed-databedrijf Calcasa. Energiezuinigere woningen leveren al snel € 6.000 meer op dan vergelijkbare woningen met een lager label. Stijgt het label drie tredes, dan wordt dat al snel € 11.000!

Van G naar A: op naar een gunstiger label

Het opkrikken van uw energielabel doet u bijvoorbeeld door te investeren in:

  • goede isolatie van (spouw)muren, vloer, gevel en dak
  • dubbele beglazing (HR+ of HR++) op de woon- en slaapetage
  • zuinige cv-ketel of zonneboiler
  • zonnepanelen

Financiering

Er zijn verschillende mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te nemen, ook wanneer u niet over eigen spaargeld beschikt. Zo bieden sommige gemeenten subsidies en kan het mogelijk zijn om uw energiebesparing mee te laten financieren in uw hypotheek. Daarnaast bestaan er gunstige, 'groene' leningen waarover u slechts weinig rente hoeft te betalen.

Heeft u plannen om uw huis energiezuiniger te maken en wilt u weten wat voor u de beste manier is om dit te financieren? Neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.