Pensioen en hypotheek

Wanneer er wordt gesproken over vermogen voor later, denken de meeste mensen aan spaargeld en aandelen- of effectenportefeuilles. Maar er zijn ook andere onderdelen die uw vermogen bepalen. Wat dacht u bijvoorbeeld van bezittingen zoals uw huis?

Senior stel in de keuken

Het hebben van een eigen woning is altijd een vorm van vermogensopbouw, nu, straks en als u met pensioen bent. Ondanks de dip in de huizenmarkt tijdens de crisis zullen de meeste huizen gedurende de looptijd van de hypotheek meer waard worden.

Hypotheek zoveel mogelijk aflossen

Zodra u de AOW-leeftijd heeft bereikt, dalen de meeste belastingtarieven. Dat klinkt goed, maar heeft een negatief effect op de hypotheekrenteaftrek. Dit wordt daardoor namelijk minder, waardoor uw netto hypotheeklasten kunnen stijgen en dus hoger zijn dan voor uw pensioen.

Daarom is het verstandig om uw hypotheek zo veel mogelijk af te lossen voordat u de AOW-leeftijd bereikt. Als u aflost voordat u met pensioen gaat, worden uw maandlasten na pensionering namelijk lager en stijgt uw besteedbare inkomen.

Heeft u een – deels – aflossingsvrije hypotheek? Spaar dan voldoende of sluit uw hypotheek over naar een annuïtaire hypotheek. Als u boven de 55 bent, is het veel lastiger om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Wees er dus op tijd bij!

Extra mogelijkheden DGA’s

Als u directeur-grootaandeelhouder (DGA) van een BV bent, kunt u privé vermogen opbouwen door dividend uit te keren. Het geld dat hiermee beschikbaar komt, kunt u gebruiken om uw hypotheek mee af te lossen. Maar ook uw bedrijf zelf is een vermogenscomponent in de zin van de stille reserve die de zakelijke goodwill kan vormen.

Meer informatie

Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn of wat u nu kunt regelen voor een goede oude dag straks? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.