Wat is de Bijleenregeling?

De bijleenregeling bestaat sinds 2004 en stelt dat u de winst die u maakt bij verkoop van uw huis moet investeren in uw nieuwe woning. Doet u dat niet, dan mag u geen hypotheekrente aftrekken over een deel van de financiering.

Stel gaat verhuizen

De bijleenregeling is ingevoerd omdat veel mensen in het verleden de overwaarde niet gebruikten voor de nieuwe woning, maar voor andere zaken. Voor het nieuwe huis werd vervolgens een maximale hypotheek afgesloten om optimaal te profiteren van de renteaftrek. Omdat dit voorbijschoot aan de redenen om de hypotheekrente aftrekbaar te maken, is de bijleenregeling in het leven geroepen.

Bijleenregeling: drie scenario’s

Er zijn drie situaties denkbaar waarin iemand met de bijleenregeling wordt geconfronteerd:

Wilt u weten wat de fiscale gevolgen van de bijleenregeling voor u kunnen betekenen? Reken het dan uit met de Rekenhulp Bijleenregeling van de Belastingdienst.

Bijleenregeling soms erg ingewikkeld

Zeker bij grote veranderingen in uw privésituatie kan er discussie ontstaan over de overwaarde. Bijvoorbeeld in het geval van een scheiding, waarbij het huis wordt verkocht en een partner met een nieuwe relatie een ander huis koopt. De bijleenregeling wordt dan een ingewikkelde rekensom die u goed moet bestuderen om niet met onaangename financiële verrassingen te worden geconfronteerd.

Goed doorrekenen

Advies op basis van een goede doorrekening van alle aspecten is ook in het geval van de bijleenregeling onmisbaar. Wij helpen u graag om inzicht te krijgen in de mogelijkheden en de consequenties. Neem gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.