Wat verandert er in de basiszorgverzekering in 2020?

De overheid bepaalt elk jaar opnieuw welke zorg is verzekerd via de basisverzekering. In dit artikel zetten we de zaken voor 2020 voor u op een rij.

arts met patient

Veranderingen basispakket

  • Ouderen en geestelijk gehandicapten - Omdat de druk op huisartsen erg groot is, worden vanaf 2020 ook behandelingen van specialisten ouderengeneeskunde en artsen verstandelijk gehandicapten vergoed vanuit de basisverzekering.
  • Geen eigen risico stoppen met roken - Voor rokers die willen stoppen vervalt in 2020 het eigen risico voor het begeleidingstraject.
  • Logeervergoeding - In 2020 komt er een logeervergoeding van € 75 per nacht voor patiënten die ver van het ziekenhuis wonen maar niet worden opgenomen. Voorwaarde is wel dat er sprake is van drie aaneengesloten behandeldagen.
  • NIP-test - Net als in 2019 kunnen zwangere vrouwen ook volgend jaar gebruik maken van de subsidieregeling voor de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT). Door middel van deze bloedtest kunnen artsen ernstige aandoeningen bij het ongeboren kind al voor de geboorte vaststellen. Wel geldt er een eigen bijdrage van € 175.
  • Vergoeding dure medicijnen - Als de overheid en de fabrikant het niet eens worden over de prijs van een medicijn, krijgt u dit nu nog niet vergoed. Minister Bruins van Medische Zorg wil dat in 2020 veranderen.
  • Fampyra in basispakket - Geneesmiddel Fampyra wordt sinds 1 september 2019 vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Dit blijft zo in 2020. Fampyra verbetert het loopvermogen van patiënten met Multiple Sclerose.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.