Zit er muziek in uw inboedelverzekering?

Op zijn elfde verjaardag kreeg Hans zijn eerste gitaar van zijn ouders cadeau. “Het was liefde op het eerste gezicht”, vertelt hij. “Al snel ging ik naar gitaarles en bleek nog aanleg te hebben ook! Hoewel ik professioneel niet voor de muziek heb gekozen, speel ik nog altijd zeker vier, vijf uur per week.”

Man speelt thuis gitaar

In de jaren die volgden, kwamen er regelmatig nieuwe instrumenten bij. “Soms verkocht ik er ook wel eens één, maar met de meeste gitaren had ik toch een band gekregen. Daarbij hebben verschillende gitaren vaak verschillende klankkleuren. Daardoor is de ene beter geschikt voor een bepaalde compositie dan de andere.”

Behoorlijke waarde

Toen hij onlangs zijn eerste hangegmaakte gitaar van een Nederlandse gitaarbouwer kocht, realiseerde hij zich plotseling dat zijn verzameling inmiddels een behoorlijke waarde had. “Met de nieuwe gitaar erbij ging het om meer dan € 9.000. Ik heb toen onze adviseur gebeld om te vragen of al mijn instrumenten wel verzekerd waren.

Dat bleek slechts gedeeltelijk het geval. Hans: “Onze adviseur stelde voor om een aanvullende verzekering af te sluiten voor mijn instrumenten. Uiteraard heb ik dat gedaan. Kijk, niet elke gitaar is te vervangen. Maar als er iets gebeurt, dan is het toch fijn dat je een ander instrument kunt kopen zonder je spaarpot ervoor te hoeven omkeren.”

Kostbaar bezit

Gitaren in een rek

Muziekinstrumenten zijn kostbare bezittingen. Niet alleen vanwege hun financiële waarde, ook – of juist - omdat ze creativiteit stimuleren. Heeft u één of meer muziekinstrumenten? Dan zijn deze in huis vaak verzekerd op de inboedelverzekering.

Let wel op de waarde van uw instrumenten. Muziekinstrumenten vallen namelijk onder de zogenoemde bijzondere bezittingen, net als kunst, antiek en audio- en visuele apparatuur. Dat betekent bij de meeste verzekeringen dat er een maximum zit aan de verzekerde waarde. Hoe hoog dit is, kan van polis tot polis verschillen.

Instrumentenverzekering

Als de waarde van uw instrumenten oploopt, is het verstandig om ze apart te verzekeren. Dit kan eenvoudig door de dekking van uw inboedelverzekering te verhogen of met een kostbaarhedendekking die u als aanvulling kunt afsluiten. Sommige maatschappijen bieden ook een speciale instrumentenverzekering aan.

Onderweg verzekerd?

Jonge vrouw met gitaar op het station

Neemt u uw gitaar, viool, trompet of keyboard regelmatig mee? Sluit dan ook een buitenhuisdekking af. Ook deze dekking is een aanvulling op uw inboedel- of kostbaarhedenverzekering. Met de buitenhuisdekking is uw instrument ook onderweg en op andere locaties verzekerd.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.